TU/e Laplace Education Center

A new Education Center where design and technological innovation meet

Laplace, the former Computer Center of Eindhoven University of Technology, is being transformed into a campus-wide Education Center. Given the building’s architectural, cultural and historical value, the renovation project retains (or sometimes restores) some elements and qualities of the building’s design in a layered design. Most notably, the building’s innovative double facade with wide air cavity on the ground floor and its robust concrete frame construction with a slender floor of glass and steel above are reinterpreted in a contemporary manner. During an innovation process with the TU/e research group ‘Innovative Structural Design’, parallel to the design process, it will be investigated whether the roof construction can be fabricated using bio-based hemp composite thus bringing the innovative character of the building into the next generation.

Laplace, het voormalige computercentrum van de Technische Universiteit Eindhoven, wordt getransformeerd tot een campusbreed Education Center. Door de architectuele, culturele en historische waarde, zullen elementen en kwaliteiten van het ontwerp van het gebouw behouden worden (of herstelt worden) in een gelaagd ontwerp. Het meest opvallend is dat de innovatieve dubbele gevel van het gebouw met brede luchtspouw op de begane grond en de robuuste betonnen frameconstructie met een slanke vloer van glas en staal erboven op een eigentijdse manier opnieuw worden geïnterpreteerd. Tijdens een innovatieproces met de TU/e-onderzoeksgroep ‘Innovative Structural Design’, parallel aan het ontwerpproces, wordt onderzocht of de dakconstructie gemaakt kan worden van biobased hennepcomposiet, om zo het innovatieve karakter van het gebouw naar de volgende generatie te brengen.

Members Team V, Real Estate Services
Department Built Environment
More information Project Website

Meet the designer

A personal Q&A with the designer of this project

SESSIONS: