UPPRINTING FOOD

Designers: Elzelinde van Doleweerd, Vita Broeken

Email: elzelinde@upprintingfood.com; vita@upprintingfood.com

Researchers: Miguel Bruns

University: Industrial Design, TU Eindhoven

Sustainable Food Printing

In restaurants in the Netherlands, 55 million kilograms of food is wasted every year, mainly bread, fruit and vegetables, while these products are usually still good to eat. Upprinting Food focuses on the processing of these products to create delicious, beautiful food. By working together with companies, chefs learn to produce 3D printable purees and unique designs of matching dishes are created. A new culinary experience, a lot less food waste.

Duurzaam Voedsel Printen

In restaurants in Nederland wordt 55 miljoen kilo gram voedsel verspild per jaar, voornamelijk brood, fruit en groente, terwijl deze producten meestal nog goed zijn om te eten. Upprinting Food focust op het verwerken van deze producten om er nog heerlijk, prachtig eten van te creëren. Door samen te werken met bedrijven leren chefs 3D printbare purees produceren en ontstaan unieke ontwerpen van bij elkaar passende gerechten. Een nieuwe culinaire ervaring erbij, heel wat voedselverspilling minder.